Werken BESIX-Van Pile aan LNG-terminal in West-Canada bijna voltooid

11 augustus 2022

Roll-on-roll-offschepen (i.e. schepen die een rollende vracht, zoals wagens, vervoeren) hebben de kade in Kitimat in Brits Colombië in gebruik genomen. De kade werd gebouwd door de joint venture BESIX-Vancouver Pile Driving (BVJV). Via het Douglaskanaal, een van de grootste fjorden van de provincie, is de terminal verbonden met de Northwest Corridor, die Noord-Amerika met de Stille Oceaan verbindt.

De haventerminal maakt deel uit van het ‘Berth Marine Structure’-contract dat in 2019 aan BESIX en Vancouver Pile Driving werd toegekend door de joint venture JGC Fluor (JFJV). De JFJV is de aannemer die verantwoordelijk is voor de Engineering, Procurement en Bouw. De werkzaamheden omvatten de bouw van een 500 meter lange kade, een LNG-laadplatform, 14 dukdalven van verschillende types (bv. voor LNG en voor vracht), en navigatiehulpen. Alle werken zullen tegen het einde van augustus 2022 afgerond zijn.

Naast de terminal zijn er ook LNG-verwerkingseenheden, een opslagtank, laadlijnen voor LNG, een rangeerterrein, een waterverwerkingsinstallatie en affakkelingpalen.

Paul Callebaut, Projectdirecteur bij BVJV: “Dat de eerste schepen de kade nu gebruiken, is een belangrijke mijlpaal, zowel voor het project als voor het team van BESIX en Vancouver Pile Driving. In een aantal weken zullen we een eersteklas maritieme infrastructuut opleveren voor een van de belangrijkste LNG-projecten ter wereld. We zijn ontzettend dankbaar en blij met het vertrouwen dat de ‘JGC Fluor’-joint venture in ons heeft. Van in het begin hebben we ernaar gestreefd om onze toonaangevende expertise in maritieme werken te combineren met de hoge eisen van onze klant op het vlak van veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid.”

Een milieu-aanpak van topniveau

Vanaf het begin van het project heeft de JFJV prioriteit gegeven aan veiligheid, het milieu en de belangen van de lokale gemeenschap.

Strikte maatregelen werden daarom ingevoerd en gerespecteerd door de BVJV, voornamelijk op het vlak van de bescherming van wilde dieren. De wilde dieren die op land leven in de Kitimatregion omvatten zwarte beren, grizzlyberen en verschillende types vogels, waaronder roofvogels. Er waren bewustmakingscampagnes voor al het werfpersoneel om beren niet aan te trekken bij de faciliteiten en te vermijden dat vogels zich in de tijdelijke werffaciliteiten kwamen nestelen. Een van de maatregelen om beren te weren, was een afvalverwerkingssysteem dat dagelijks wordt gemonitord.

Bij het boren onder water werden bubbelgordijnen geplaatst om geluid te dempen. Daarnaast werden er waarnemers aangesteld op verschillende afstanden van de perimeter van de werken om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden de walvispopulatie niet verstoorde. De BVJV werkte verder samen met Ocean Wise om een spot- en meldprogramma voor walvissen in de Kitimatregio op te zetten. Dat programma werd dan uitgevoerd door gecertificeerde waarnemers van maritieme dieren.

Zoals ze ook aangaven in het begin te doen, zetten BESIX en Vancouver Pile Driving uitstekende prestaties neer op het vlak van gezondheid, veiligheid en milieu op de werf.